E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

El Monumental stadyumu Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bulunan ve ülkenin en köklü kulüplerinden CA River Plate’in iç saha maçlarını oynadığı stadyumdur. Açıldığı tarihte tam adı  “Estadio Monumental” olan stadyuma 1986 yılında River Plate Kulübü’nün efsane başkanlarından Antonio Vespucio Liberti’nin adı da eklenerek “Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti” olarak değiştirilmiştir. Asıl adı bu olsa da taraftalar tarafından “El Monumental” olarak adlandırılmaktadır. 61.688 kişi kapasiteli stadyumun mimarları Jose Aslan ve Hector Ezcurra’dır. Sekiz kulvarlı atletizm pisti de bulunan stadyumun çatısı ise bulunmamaktadır.

1933 yılında River Plate Kulübüne başkan seçilen Antonio Vespucio Liberti, o dönemde çılgın denebilecek bir fikir ortaya atmış ve kulübün mutlaka yeni ve büyük bir stadyuma sahip olması gerektiğini dile getirmiştir. Oldukça ilgi gören bu fikrin ilk adımı stadyumun bulunduğu arazinin kulüp tarafından satın alınmasıyla atılmıştır. 25 Mayıs 1935 tarihinde stadyumun temeli atılmış ve inşaat resmen başlamıştır. Bu sırada kulüp yönetimi inşaat için gerekli parayı toparlamakla meşguldür. Hükümetten $2.500.000 kredi talep eden kulüp yönetimi, talebin olumlu karşılanmasıyla stadyumun inşası hız kazanmıştır. Ancak stadyumun toplam maliyetinin $4.479.545 olması nedeniyle bazı kesintilerin yapılması gerektiğini düşünen yönetim, stadın kuzey bölümünde bulunan tribünün yapımını ileri bir tarihe erteleyerek inşaatın bitirilmesini istemiştir.

Çalışmalar tamamlandığında takvim yaprakları 1938 yılını göstermektedir. 25 Mayıs 1938 tarihinde resmi açılış yapılan stadyumda ilk maç ertesi gün, yani 26 Mayıs 1938’de CA River Plate ile Uruguay’ın CA Penarol takımları arasında oynanmıştır. Yaklaşık 68.000 seyircinin şahitlik ettiği maçı River Plate 3 – 1 kazanmıştır.

El Monumental Stadyumu 1957 yılına kadar yeterli miktarda finansal kaynak bulunamadığından dolayı bir türlü tamamlanamamıştır. Stadyum, üç tribününün oluşturduğu “at nalı” şekli ile uzun süre hafızalarda yer etmiştir. 1954 yılında River Plate’te kariyerine başlayan Enrique Omar Sivori’nin 1957 – 58 sezonunun başında İtalya’nın Juventus takımına rekor bir ücret karşılığında transfer olmasıyla stadyumun tamamlanması için uzun süredir aranan kaynak bulunmuştur. Bir yıllık bir çalışmanın ardından kuzey tribünün ilk katı inşa edilerek sahanın etrafı tamamen kapatılmış ve kapasite yaklaşık 90.000 kişiye ulaşmıştır. Kuzey tribünün ikinci katının inşası ise 1978 yılında tamamlanmıştır. Stadyum bu hali ile 100.000’in üzerinde seyirci alabilecek kapasiteye ulaşmış, ancak 1978 FIFA Dünya Kupası’nın Arjantin’de düzenlenecek olması nedeniyle stadyumun tamamı koltuklandırılmış ve kapasite 76.600 kişiye indirilmiştir.

Arjantin, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu’nun (CONMEBOL) kurulduğu yıl olan 1915’ten bugüne dek 44 kez düzenlediği “Copa America”ya 9 kez ev sahipliği yapmıştır. El Monumental Stadyumu tamamlandıktan sonra turnuva kapsamında birçok maç yapılmıştır. İlk kez 1946 Copa America’da kullanılan stadyumda 4 maç oynanmıştır. Tüm takımların tek grupta tek maç oynadığı ve tüm maçlar tamamlandıktan sonra ilk sırada bulunan takımın şampiyon olduğu turnuvada ev sahibi ülke Arjantin 5 maçta 5 galibiyet alarak 8. kez şampiyon olmuştur. 1959 Copa America yine aynı statüde oynanmış ve tüm maçlarda 5 galibiyet, 1 beraberlik alan Arjantin 12. kez şampiyonluğunu ilan etmiştir. Turnuva boyunca oynanan tüm maçlara El Monumental Stadyumu tek başına ev sahipliği yapmıştır. 1987 Copa America’nın statüsü değişmiş ve 3’er takımlı üç grup, yarı finaller ve final olarak yapılmıştır. Turnuvanın düzenlendiği üç stadyumdan biri olan El Monumental Stadyumu’nda 3 grup, 1 yarı final, 1 üçüncülük ve 1 final maçı olmak üzere 6 maç oynanmıştır. Yarı finalde Uruguay’a yenilen Arjantin, üçüncülük maçında da Kolombiya’ya yenilerek turnuvayı dördüncü olarak tamamlamıştır. Kupayı ise Şili’yi 1 – 0 yenen Uruguay müzesine götürmüştür. Son olarak 2011 yılında Arjantin’de düzenlenen kupada 3 grupta toplam 12 takım mücadele etmiştir. Arjantin çeyrek finalde penaltılar sonucu Uruguay’a 5 – 4 yenilerek turnuvaya veda etmiştir. Uruguay ise El Monumental Stadyumu’ndaki final maçında Paraguay’ı 3 golle geçerek 15. şampiyonluğuna ulaşmıştır.


Arjantin Copa America dışında bir kez de Dünya Kupası’nın organizasyonunu düzenlemiştir. 1978 yılındaki organizasyonda El Monumental; 4 birinci tur grup, 3 ikinci tur grup, 1 üçüncülük ve 1 final maçı olmak üzere 9 maça ev sahipliği yapmıştır. 25 Haziran 1978 tarihinde oynanan final maçında Arjantin ile Hollanda karşı karşıya gelmiş ve penaltılara kalan maçta rakibini 3 – 1 yenen Arjantin Dünya Şampiyonu olmuştur.

Futbol maçları dışında konser organizasyonlarına da ev sahipliği yapan stadyumda; Elton John, The Rollings Stones, Back Street Boys, Red Hot Chili Peppers, Madonna, U2, Lady Gaga, Madonna ve Miley Cyrus gibi ünlü müzisyenler konser vermiştir.


Kaynak: FulviusbsasEstadio MonumentalCC BY-SA 4.0

Kaynak: ErnestoEstadio MonumentalCC BY-SA 2.0

Kaynak: RafaflorezEstadio MonumentalCC BY-SA 3.0

Kaynak: Anv00 Adriel, Estadio MonumentalCC BY-SA 4.0

Kaynak: Jimmy BaikoviciusEstadio MonumentalCC BY-SA 2.0







0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler