E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

ANZ Stadyumu Avustralya’nın Sydney kentinde bulunan ve 2000 Yaz Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapan stadyumdur. 23 Eylül 1993 tarihinde Monte Carlo’da yapılan oylamada olimpiyatları düzenleme hakkını elde eden Avustralya hükümeti, dünyaca ünlü mimarlık şirketi “Populous Company” ile anlaşarak oyunlar için yeni ve modern bir stadyum projesi tasarlamalarını istemiştir. Yaklaşık üç yıl sonunda projeler tamamlanmış ve inşaat için ilk kazma vurulmuştur.

690.000.000 Avustralya Doları’na mal olan stadyum 6 Mart 1999 tarihinde açılmıştır. Kapasitesi 110.000 kişi olan stadyumun adı “Avustralya Stadyumu” olarak belirlenmiştir. Olimpiyat Oyunları süresince ve sonraki birkaç yıl boyunca bu isimle anılan stadyum, 2002 yılında Avustralya’nın en büyük telekominikasyon şirketi “Telstra” ile imzalanan sponsorluk antlaşmasıyla “Telstra Stadyumu” ismini almıştır. İmzalanan antlaşma 5 yıl süre ile geçerli olmuştur. 2007 yılının son günlerinde ise ANZ Bankası (Australia and New Zealand Banking Group Limited) ile imzalanan protokolle stadyumun ismi 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, 7 yıllığına “ANZ Stadyumu” olarak değişmiştir. 2014 yılına gelindiğinde protokolün süresi 2017 yılının sonuna kadar uzatılmıştır.

2000 Sydney Olimpiyat Oyunları’nın bitiminden hemen sonra stadyumun yenilenmesi gündeme gelmiş ve proje tadilatı ve inşaat çalışmaları için Multiplex Company ile anlaşılmıştır. 2 yıl sürecek çalışmalarla özellikle kale arkalarında olmak üzere stadyumun genelinde büyük ölçüde değişikliklere gidilmiştir. Güney ve kuzey kale arkalarındaki üst kat tribünler traşlanmış ve kapasite büyük ölçüde düşürülmüştür. Üstü açık olan tribünler doğu ve batı tribünlerin çatılarına uyumlu olarak kapatılmıştır. Kriket maçlarının da oynanabilmesi için tartan pist kaldırılmış ve tüm alan çimlendirilerek saha ölçüleri tribünlerin zemin ile birleştiği noktaya kadar genişletilmiştir. Bu genişletmeye ek olarak dünya üzerinde yalnızca ANZ Stadyumu’nda uygulanan sistemle, maraton ve numaralı tribün olarak tabir edilen doğu ve batı tribünlerin ilk katının büyük bir kısmı hareketli hale getirilmiş ve böylece zemin tam bir oval şekle dönüştürülmesi sağlanmıştır. 2003 yılının ekim ayında çalışmalar tamamlanmış ve stadyum yeni görünümüyle hizmete girmiştir. Yenilenen haliyle stadyumun kapasitesi futbol ve rugby maçları için 83.500, kriket maçları için ise 81.500 kişiye düşürülmüştür.

15 Eylül – 1 Ekim 2000 tarihleri arasında düzenlenen 2000 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın açılış ve kapanış seramonileri, atletizm müsabakaları ve futbol salında final maçı Avustralya Stadyumu’nda (ANZ Stadyumu) gerçekleştirilmiştir. 199 ülkeden 6.582’si erkek, 4.069’u kadın olmak üzere 10.651 sporcu, 28 dalda madalya mücadelesi vermiştir. Madalya sıralamasında ise ilk sırayı 37 altın, 24 gümüş ve 31 bronz madalya ile toplamda 92 madalya kazanan ABD almıştır. Rusya 32 altın, 28 gümüş ve 28 bronz olmak üzere 88 madalya ile ikinci sırada yer almıştır. Üçüncü Çin 28 altın, 16 gümüş, 15 bronz, toplamda 59 madalya kazanmıştır. Ev sahibi Avustralya 16 altın, 25 gümüş, 17 bronz, toplamda 58 madalya kazanarak dördüncü sırada yer bulmuştur. Türkiye ise 3 altın, 2 bronz ile toplamda 5 madalya kazanmış ve madalya sıralamasında 26. sırada kalmıştır.

AFC Asya Kupası’nın 16. turnuvası ilk kez Avustralya’da düzenlenmiştir. 9 – 31 Ocak 2015 tarihleri arasında düzenlenen turnuvaya 5 şehirden aralarında ANZ Stadyumu’nun da yer aldığı 5 farklı stadyum ev sahipliği yapmıştır. 16 ülkenin katılımıyla gerçekleşen turnuvada 3 grup, 1 çeyrek final, 1 yarı final ve final maçı olmak üzere toplam 6 maç burada oynanmıştır. 31 Ocak 2015 tarihinde oynanan final maçında ev sahibi Avustralya Güney Kore ile karşılaşmış ve mücadelenin 90 dakikası 1 – 1 berabere tamamlanmıştır. Avustralya uzatma dakikalarında bulduğu golle maçı kazanarak kupayı ilk kez müzesine götürmüştür.


Futbol’un yanı sıra Rugby, Avustralya Futbolu, Amerikan Futbolu ve Kriket maçları için kullanılan stadyuma dünyaca ünlü müzisyenler de gelerek hayranlarıyla buluşmuştur. U2, AC/DC, Bon Jovi, Eminem ve Taylor Swift bunlardan bazılarıdır. Guns N’ Roses ve pop müziğin kraliçesi Adele de 2017 yılında burada konser verecek sanatçılar arasındadır.


Kaynak: Adam.J.W.C., ANZ Stadyumu, CC BY 3.0

Kaynak: Chuq, ANZ Stadyumu, CC BY-SA 3.0

Kaynak: Joeyjeremiah kkf, ANZ Stadyumu

Kaynak: Jimmy Harris, ANZ Stadyumu, CC BY 2.0

Kaynak: Avustralya Paralimpik Komitesi, ANZ Stadyumu, CC BY-SA 3.0

0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler