E-Posta Aboneliği


Bi' Dünya Stadyum'da yayınlanacak yeni yazılar e-posta adresinize gelsin.

Sosyal Medya

Facebook Twitter İnstagram Google+ RSS

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe

Amsterdam ArenA Stadyumu’nun inşa edilme fikri ilk olarak 1986 yılında ortaya atıldı. 1992 Yaz Olimpiyatları’nı düzenlemek isteyen Hollanda, ülkedeki mevcut stadyumların yetersiz kalacağını düşünerek yeni bir stadyum projesi hazırlayarak Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne başvurmuştur. Yapılan değerlendirme ve oylamalar sonucu komite 1992 Olimpiyat Oyunları’nı düzenleme hakkını İspanya’ya (Barselona) vermiştir. Bunun üzerine stadyum projesi askıya alınsa da 1993 yılına gelindiğinde proje revize edilerek ilk kazma vurulmuştur. Yaklaşık üç yıl süre zarfında inşa edilen stadyum, 14 Ağustos 1996 tarihinde Kraliçe Beatrix tarafından açılmıştır. Açılış merasiminden sonra Ajax ile İtalya’nın AC Milan takımları arasında bir dostluk müsabakası oynanmıştır. Karşılaşmayı İtalyan temsilcisi 3 – 0 kazanmıştır.

Mülkiyeti Amsterdam Belediyesi’ne ait olan Amsterdam Arena, kentin en prestijli takımı olan AFC Ajax tarafından kullanılmaktadır. Tasarımı Mimar Rob Schuurman’a ait olan stadyum 53.502 kişi kapasiteli olup, kötü hava şartlarında da konforlu biçimde maçların oynanabilmesi ve seyircilerin tribünde karşılaşmaları rahatça izleyebilmeleri için açılıp kapanabilen bir mekanizmaya sahiptir. Bu özelliği Amsterdam ArenA’yı dünya üzerinde bulunan stadyumlar arasında bir tık daha avantajlı duruma getirmiştir.

2000 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı Belçika ile birlikte düzenleme hakkını elde eden Hollanda Futbol Federasyonu, UEFA’ya bildirdiği stadyumlar arasına Amsterdam ArenA’yı da eklemiştir. 10 Haziran 2000 – 2 Temmuz 2000 tarihleri arasında düzenlenen ve Milli takımımızın da katıldığı turnuvada Amsterdam ArenA 3 grup, 1 çeyrek final ve 1 yarı final olmak üzere 5 maça ev sahipliği yapmıştır. Hollanda ev sahibi olduğu bu turnuvada Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka’nın olduğu D Grubu’nu 9 puanla lider tamamlayarak çeyrek finale yükselmiştir. Grup maçlarından ikisini bu stadyumda oynayan Hollanda, Çek Cumhuriyeti’ni 1 – 0, Fransa’yı ise 3 – 2 yenmiştir. Çeyrek finalde Yugoslavya’yı 6 – 1 yenen Hollanda, yarı finalde yine bu stadyumda İtalya ile karşılaşmıştır. Normal süresi ve uzatma devreleri 0 – 0 sonuçlanan karşılaşmayı İtalya penaltı vuruşları sonunda 3 – 1 kazanarak Hollanda’yı kupadan etmiştir. Türkiye ise İtalya, Belçika ve İsveç’in olduğu grubu 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak 4 puanla ikinci durumda tamamlamış ve çeyrek finale yükselmiştir. Çeyrek finalde bu stadyumda Portekiz ile karşılaşan milli takımımız rakibine 2 – 0 yenilerek kupadan elenmiştir. 2 Temmuz 2000 tarihinde kupayı evine götürmek için Fransa ve İtalya karşılaşmış ve normal süresi 1 – 1 biten maçta, ilk uzatma devresinin sonlarına gelinirken David Trezeguet’nin attığı altın golle Fransa kupayı müzesine götürmüştür.

1997-98 sezonunda Şampiyonlar Ligi Finali Amsterdam Arena’da oynanmıştır. 20 Mayıs 1998 tarihinde İspanyol Real Madrid ile İtalyan Juventus’un karşılaştığı maçı Real Madrid 1 – 0 kazanarak kupanın sahibi olmuştur. 2013 yılına gelindiğinde Amsterdam ArenA bu kez UEFA Avrupa Ligi Finali’ne ev sahipliği yapmıştır. Yarı finalde Basel’i eleyen Chelsea ile Fenerbahçe’yi eleyen Benfica’nın 15 Mayıs 2013’te karşı karşıya gelmiştir. Şampiyonlar Ligi Grupları’nda üçüncü olarak UEFA Avrupa Liginde mücadele etmeye hak kazanan iki takım arasında oynanan maçı İngiliz temsilcisi Chelsea 2 – 1 kazanarak kupayı almıştır.


1997 – 2007 yılları arasında Amsterdam Admirals Amerikan Futbolu takımına da ev sahipliği yapan Amsterdam Arena, dünyaca ünlü müzisyenlerin konserlerine de ev sahipliği yapmıştır. Tina Turner, Michael Jackson, Rolling Stones, Bon Jovi, Robbie Williams, Madonna, U2, Rihanna ve One Direction konser veren müzisyenlerden bazılarıdır.


Kaynak: R. M. Jaarsma, Amsterdam ArenACC BY-SA 3.0

Kaynak: QuistnixAmsterdam ArenACC BY 3.0

Kaynak: -Ebelien-Amsterdam ArenACC BY 2.0

Kaynak: xlibberAmsterdam ArenACC BY 2.0

Kaynak: Tsonga4, Amsterdam ArenACC BY-SA 4.0







0 yorum:

Yorum Gönder

Blog İçi Arama

İzleyiciler